Hizmetlerimiz

Pilates (REFORMER, MAT, GEBE)

Pilates kelimesini duyduğunuzda, bir yoga matının üzerine uzandığınızı, esnediğinizi ve gevşediğinizi hayal edersiniz. Bununla birlikte, Pilates düşük etkili olarak kabul edilirken, neredeyse 100 yıl önce ilk tasarlandığı zamandan çok daha dinamik hale geldi; Reformer Pilates gibi yeni varyasyonlar artık terletiyor, zorlu ve enerji verici bir egzersiz sunuyor.


Peki, Reformer Pilates nedir?


Reformer Pilates, mat Pilates'in geleneksel ilkelerini ve hareketlerini bir Reformer makinesiyle birleştirir. Bu makine, fitness seviyenize veya ihtiyaçlarınıza göre ayarlanabilen bir ayak çubuğu, taşıyıcı, ve değişen gerilimde beş yay içerir.


Reformer Pilates Dersinden Neler Beklenir?


Reformer Pilates dersleri çok çeşitli egzersizleri kapsar. 45 dakikalık ders boyunca kendinizi Reformer makinesinin üzerinde uzanmak, oturmak ve ayakta durmaktan, ayak barını itmeye ve kayışları çekmeye kadar birçok pozisyonda bulacaksınız. Genesis Health + Fitness Reformer Pilates sınıfında halter ve Pilates halkası gibi donanımlar da antrenmanınızı yükseltmek için kullanılır.


Her egzersiz, kas tonunuzu, gücünüzü ve duruşunuzu iyileştirmek için tüm vücudu kullanan yavaş, kontrollü bir hareket olarak gerçekleştirilir.


Daha küçük kas grupları da izole edilir ve derin çekirdek stabilizatör kasları işe alınır. Vücudunuz, sınıfınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için daha çok değil, daha akıllıca çalışacak.


Reformer Pilates herkes için ideal bir egzersizdir. Düşük etkili hareketleri ve özelleştirilebilir yayları, onu egzersiz yolculuğunuza başlamak veya mevcut egzersiz rutininizi tamamlamak ve enerjilendirmek için mükemmel bir yer haline getirir.


Reformer Pilates'i kendiniz deneyimlemek ister misiniz? Fiziyopro sağlıklı yaşam merkezimize şimdi kayıt olun

Manuel Terapi

Manuel terapi,özel teknikler içeren ve tamamen elle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kemiksel deformiteleri düzeltmeyi amaçlayan ve egzersizle birleştirildiğinde etkisi yüksek olan bir tedavi konseptidir.


 

Manuel Terapi Hangi Hastalara Uygulanır ?

  • Bel fıtığı

  • Kalça protezi sonrası

  • Bel kayması

  • Boyun fıtığı

  • Eklem sorunları

  • Boyun düzleşmesi

  • Dirsek ve el bileği rahatsızlıkları

  • Kas yırtılması

  • Kalça çıkığı

  • Topuk dikeni

  • Ayak rahatsızlıkları


 

Manuel Terapinin Avantajları Nelerdir ?

  • Manuel terapinin hiçbir yan etkisi yoktur.

  • Manuel tedavide iyileşme süreci çok hızlıdır. 

  • Manuel terapinin başarı oranı diğer tekniklerden çok daha fazladır. Bu sebeple en çok tercih edilen fizik tedavi yöntemidir.

  • Manuel terapide ilk seanstan itibaren oldukça etkili sonuçlar alınır.

  • Manuel terapide hasarlı bölge direkt olarak elle tedavi edilir.


 

Sağlıklı günler dileriz…

Skolyoz Rehabilitasyonu

Skolyoz Nedir ?

Omurganın çoğunlukla göğüs ve/veya bel bölgelerinde görülen eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi kamburlukla beraber de görülebilir.Normal omurgada yukarıdan aşağıya düz bir şekilde uzanan omuriliği oluşturan kemikler skolyozlu omurgada sağa sola doğru ve/veya kendi eksenleri etrafında döner.


Skolyoz Belirtileri Nelerdir ?

  • Omuzlarda duruş bozukluğu

  • Omurganın yana doğru eğriliği

  • Omuz ve kalçaların simetrik durmaması

  • Bacaklarda uyuşma, halsizlik veya ağrı

  • Sırt, bel ağrısı

  • Yürüme sorunu

  • Dik durmakta zorluk

  • Yorgunluk hissi

  • Nefes darlığı 
     

Skolyoz Tedavisi Nedir ?

Omurga eğriliği seyrinin kişiden kişiye değiştiği görülmektedir. Skolyozun ilerleme potansiyeli ve büyümenin durmuş olup olmadığı tedavi kararını etkiler.

20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta sırt ve bel egzersizleri ile yakından izlenir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanır. Herhangi bir girişim gerekmez.

Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir. Fizik tedavi ve egzersiz yöntemleri büyük önem arz eder. Skolyozun derecesi 40 dereceden fazlaysa skolyoz ameliyatı gerekebilir.
 

Sağlıklı günler dileriz…

Spor Yaralanmaları

Herhangi bir sporda yaralanma riski vardır. Spor yaralanmaları günlük olarak meydana gelir ve sizi oyun zamanından alıkoyabilecek küçükten büyük yaralanmalara kadar değişir. Bir yaralanma yaşarsanız, daha fazla hasarı önlemek için hemen kontrol ettirmeniz önemlidir. Spor rehabilitasyonunun yardıma geldiği yer burasıdır.

Spor rehabilitasyonu, kas-iskelet sistemin ağrısı, yaralanması veya hastalığı olan her yaştan insanı tedavi eden bir fizik tedavi türüdür. Egzersiz, hareket ve terapötik müdahalelerin kullanımıyla spor rehabilitasyonu, sağlığın ve zindeliğin korunmasına yardımcı olur ve yaralanmalardan kurtulmanıza ve ağrıyı azaltmanıza yardımcı olur. Fiziyopro’da amacımız, biyomekanik ve egzersiz rehabilitasyonuna odaklanarak hastaları en yüksek işlev seviyelerine kavuşturmaktır.


 

Spor Yaralanmaları Türleri

Pek çok yaralanma önemsizdir ve ilaç kullanmadan iyileştirilebilirken, ciddi olan ve acil tıbbi müdahale gerektiren büyük yaralanmalar da vardır.


 

Yaygın spor yaralanmaları şunları içerir:


 

Dizin Ön çapraz bağda (ÖÇB) yırtık veya burkulma olduğunda ÖÇB yırtıkları meydana gelir.

ÖÇB yaralanmaları ani durma, yön değiştirme, zıplama veya iniş sırasında meydana gelir. Bu yaralanma futbol, basketbol, futbol ve kayak gibi sporlarda yaygındır.

Burkulmalar, bağ adı verilen iki kemiği birbirine bağlayan fibröz doku bantları gerildiğinde veya yırtıldığında meydana gelir. En çok burkulan bölge ayak bileğidir.

Tenisçi dirseği, ön kol kaslarının aşırı kullanılması sonucu dirsekte meydana gelen tendon iltihabıdır.


 

Menisküs Nedir ,Menisküs Yırtılması Nasıl Oluşur ?

Menisküs diz eklemimizde bulunur, yarım ay şeklindedir ve kıkırdak benzeri bir yapıdan oluşur.Uyluk kemiği ile kaval kemiği yüzeyindeki eklem kıkırdağını korur.

Gençlerde ve ileri yaştaki bireylerde menisküs yırtıklarının oluşum şekilleri farklıdır. Gençlerde genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında oluşur. Futbol gibi sporlarda oluşan yırtıklar buna örnektir.Yıllar geçtikçe menisküsler sağlamlık ve esnekliklerini kaybeder ve çok daha kolay yırtılabilirler. İleri yaştaki bireylerde halıya takılma vb. menisküs yırtıkları oluşabilir.


 

Menisküs Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir ? 

Menisküs yırtıkları oluşurken hastalar genellikle ani bir ağrı batma ya da yırtılma hissederler.Birkaç saat içinde dizin içinde sıvı veya kan toplanmasına bağlı olarak diz ekleminde şişlik ortaya çıkar. Menisküs yırtığı, dizde şişlik, ağrı, kilitlenme ve hareket kısıtlılığı veya sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetler oluşturabilir. Yürümede zorluklar gözlenebilir.


 

Menisküs Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir ?

Tedavide öncelikle ağrı şikayetlerini gidermek ve şişme, hareket kısıtlılığı vb. azaltmak hedeflenir. Dinlenme, buz uygulama, bandaj, dizin vücuttan yukarıda tutulması tedavideki ilk basamaklardır ve hastaya ciddi yardımı olur. Ağrı ve şişliği gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Fizik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden yararlanılır. Menisküs yırtılmaları en sık cerrahi gerektiren yaralanmalardır.


 


 


 

Spor Yaralanmaları Rehabilitasyon Aşamaları

Başlangıçta bir spor yaralanması geçirdikten sonra, iyileşme sürecini hızlandırmak ve oyuna geri dönmek kolay olabilir. Bununla birlikte, rehabilitasyonun her aşamasından geçmek için zaman ayırmak, tamamen iyileşmenizi sağlamaya yardımcı olacaktır. Fiziyopro’da ekibimiz, bir sporcunun hangi iyileşme aşamasına ulaşması gerektiğini ve bir sonraki aşamaya geçmek için ne zaman hazır olacağını bilir. Fizik tedavinizi uygulamak için Fiziyopro’yu tercih ederek, gelecekte yaralanma riski olmadan sporunuza geri dönebileceksiniz.


 

1. Ağrıyı ve Şişliği Azaltma

Çoğu yaralanmada, bir kişinin yaşadığı ilk iki semptom; ağrı ve şişliktir. Sonuç olarak, bunlar fizik tedavi sırasında hedeflenen ilk zorluklar olacaktır. Fizik tedavinin daha ilgili yönlerinden herhangi birini tamamlamadan önce, yaralı bölgede buz, ısı ve hatta bazen masaj terapisi dönüşü bekleyebilirsiniz. Ağrı ve şişlik azaldığında, rehabilitasyonun bir sonraki aşaması başlayabilir.


 

2. Eklem Hareketliliğini ve Hareket Aralığını İyileştirin

Artık daha az şişkinliğe sahip olduğunuza göre fiziksel aktiviteye başlayabilirsiniz. Yaralanmanızın doğası gereği veya uzun süreli hareketsizlik nedeniyle eklemleriniz ve kaslarınız sert olabilir. Bu, hareket etmeyi çok zorlaştırabilir ve hatta bazen acı verici hale getirebilir. Sert eklemlerle harcanan süreyi ve uzun vadeli hasar potansiyelini sınırlamaya yardımcı olmak için, fizyoterapistiniz vücudunuz bunlarla başa çıkmaya hazır olur olmaz hareket açıklığı egzersizlerine başlayacaktır.


 

3. Gücünüzü ve Dayanıklılığınızı Yeniden Kazanın

Hareket aralığınızı geri kazandıktan sonra, bir sonraki adım gücünüzü geri kazanmak olacaktır. Fiziyopro’da ekibimiz size ek zarar vermeden sınırlarınızı zorlayacak çeşitli kuvvet ve dayanıklılık egzersizleri öğretecek. Güç seviyelerinizi geri kazandığınızdan emin olarak, atletik yeteneğinizin zirvesine yaklaşırken tekrar yaralanma riskini azaltabileceksiniz.


 

4. Koordinasyon Becerilerini Artırın

Uygun vücut koordinasyonu, başarılı bir sporcu olmanın anahtarıdır. Rehabilitasyonun ikinci ila son aşamasında, yaralı bölgeye vücudunuzun geri kalanıyla birlikte nasıl çalışılacağını "yeniden öğretmeniz" gerekecektir. Fizyoterapistimiz ne kadar ilerlediğinizi değerlendirecek ve bir koordinasyon rejimi oluştururken spesifik sporunuzda hangi hareketlerin kullanıldığını değerlendirecektir. Koordinasyonunuz sağlıklı bir düzeye ulaştığında fizik tedavinin son aşamasına geçebileceksiniz.


 

5. Spora Özgü Hareketleri İyileştirme

Rehabilitasyonun son aşaması için fizyoterapistimiz, sporunuzda yarışırken kullanacağınız belirli hareketleri taklit eden egzersizler yapmanızı sağlayacaktır. Yaralanma gerçekleşmeden önce yapabildiğiniz tüm hareketleri yapana kadar eyleme geri dönemezsiniz. Hastalarımız bu aşamayı tamamladıktan sonra yaralanma korkusu olmadan yarışmaya başlayabilecekleri konusunda kendilerine güven duymalıdır.


 

İyileşmeye Giden Yol

Bir yaralanma meydana geldikten hemen sonra tedavi ve rehabilitasyona başlamak ve iyileşmeyi hızlandırmak için terapötik müdahaleleri kullanmaya devam etmek önemlidir. MOTION'da son derece uzmanlaşmış doktor ve terapistlerden oluşan ekibimiz, iyileşmenize ve yaralanmadan önceki önceki aktivite seviyenize geri dönmenize yardımcı olmak için özel ihtiyaçlarınızı hedefleyen en iyi tedavi planını oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Rehabilitasyon için tedavi planınız, sizi aynı - daha iyi değilse - işlevsel kapasiteye geri döndürmeye odaklanacaktır. Terapötik müdahaleleri ve egzersizleri tedaviye dahil edeceğiz ve alanları gerektiği gibi izleyip değiştireceğiz.


 

Tedavi biçimleri aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:


 

Egzersiz rehabilitasyonu

Manuel terapi

İşyeri değerlendirmesi ve modifikasyonu

Masaj

bantlama

destek

Elektroterapi

Fizik Tedavinin Faydaları

Bir sporcu için bir sakatlık ile uğraşmaktan daha çileden çıkaran çok az şey vardır. Sezonunuzun artık bittiğini düşünebilirsiniz, ancak durum böyle olmak zorunda değil. Fiziyopro’daki uzmanlarımızın fizik tedavinizi gerçekleştirmesine izin vererek, aşağıdaki faydaları elde edebileceksiniz:


 

Ameliyat ihtiyacından kaçının

Yeniden yaralanma riskini azaltın

Atletik performansı artırın


 

Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı Nedir ?

Boynumuz 7 adet omurdan oluşur ve omurlarımız arasında hareket edebilmemizi sağlayan diskler yer alır. Diskler omurganın hareketliliğine katkıda bulunur ve omurga üzerine binen yüklerin dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Boyun fıtığı bu disklerin bozulması veya taşması sonucu ortaya çıkar.


 

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

Boyun fıtığının en öne çıkan belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmaz. 

  • Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir.  Şiddetli, kola yayılan bir ağrı şeklinde görülür.

  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma

  • Elektriklenme

  • Kol ve ellerde güç kaybı

  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma


 

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Boyun fıtıklarının büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi uygulamaları (traksiyon, sıcak-soğuk uygulamalar, elektrik akımları, elle masaj vb.), manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi en sık uygulanan tedavi seçenekleridir. Fizyoterapistiniz boynunuzu kuvvetlendirmeye yönelik özel egzersizleri öğreterek sizi bu konuda bilgilendirir. Bu egzersizleri evde uygulayabileceğiniz gibi ihtiyaç ve becerilerinize uygun daha özel bir program uygulamak için bize danışabilirsiniz.

 

 Sağlıklı günler dileriz…

Bursit ve Tendinit

Tendinit: Tendonlar incelir, kolay hasar görür. Bu durum iltihaplanmaya neden olabilir, şiddetli ağrılara yol açabilir.

Bursit: Kemik ve kas arasında tendon ya da deri arasında bulunan küçük keselerin iltihaplanmasıdır, ciddi ağrılara sebep olabilir.


 

Bursit ve Tendinit Sebepleri Nelerdir ?


 
Aynı hareketin sürekli tekrarlanıyor olması tendinit ve bursit rahatsızlığına yol açabilir. Yaşlılıkta bacak, kalça ve dirseklerde tendinit ve bursit çok daha yaygın görülür. Her iki durum marangoz, bahçıvan, müzisyen ve atlet gibi meslek gruplarındaki kişilerde yaygındır. Ayrıca iltihap, artroz (kireçlenme), gut, tiroid hastalığı ve diyabet de bu durumları arttırır.


 

Bursit ve Tendinit Tedavisi Nasıldır ?

İlk olarak istirahat önerilir. Tendinit ve bursit hastalığında ağrı ve iltihabı gidermek için duruma göre ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağrının oluştuğu bölgede destekleyici alet ve aparatlar kullanılması gerekebilir. Örneğin baston kullanılması ağrıya neden olan yükün hafiflemesini sağlayarak iyileşmeyi ve rahatsızlığın tekrarlanmasını önler. Fizik tedavi ile tendinit ve bursit tedavi edilebilir. Alanında uzman fizyoterapistler tarafından kişiye özel olarak akıllı egzersiz programları, masaj, soğuk sıcak uygulaması yapılabilir. Fizik tedavi ile semptomların azalmaması sonucunda cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. 


 

 Sağlıklı günler dileriz…

Eklem Kireçlenmesi

Eklemin kıkırdak yapısının bozulmasıyla hasar meydana gelir ve osteoartrit gelişir. ‘’Kireçlenme’’ ya da ‘’Eklem aşınması’’ olarak bilinir. Orta ve ileri yaşlardaki kişilerde sık görülür. Bazı spor yaralanmalarında, mesleki travmalar sonrasında vb. kireçlenme ile karşılaşılabilir.


 

Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir ?

Kireçlenme belirtileri, etkilenen eklemlere ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla birlikte en sık karşılaşılan belirtiler ağrı ve sertliktir.Sabahları eklemlerde sertlik ve ağrı sık olarak görülür. Etkilenen eklemler uzun süreli faaliyetlerden sonra şişebilir. Belirtiler, aniden ortaya çıkmaz, zaman içinde yavaş yavaş gelişme gösterir. Sık karşılaşılan belirtilerin bazıları şunlardır :

  • Hareketle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı

  • Merdiven inerken dizde boşalma hissi

  • Yokuş çıkarken takılma hissi

  • Bir eklem büküldüğünde eklemden ses gelmesi

  • Eklem etrafında hafif şişme

  • Aktivite sonrasında veya gün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrısı


 

Eklem Kireçlenmesi Tedavileri Nelerdir ?

Kireçlenmeye bağlı eklem hasarı geliştikten sonra, geriye çevrilemez. Tedavinin amacı; ağrıyı azaltmak ve eklemin hareketlerini arttırmaktır. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi genellikle birlikte uygulanır.Fazla kilolardan kurtulmak; diz, kalça ve bele binen yükü azaltacağından bazen tek başına da rahatlama sağlar.Egzersiz kas gücünü arttırır.Sıcak-soğuk uygulamalar semptomları hafifletir.


 

Sağlıklı günler dileriz…

Fibromiyalji

Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır.Toplumun yüzde 3’ünde görülür,hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olan Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülmektedir.
 

 

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir ?

  • Odaklanmada veya dikkat vermede zorluk

  • Yorgunluk

  • Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma

  • Uyku problemleri

  • Uzun süre uykuya rağmen dinlenmiş hissetmemek 

  • Depresif ruh hali

  • Baş ağrısı

  • Kaygı

  • Nefes almada zorlanma

  • Kulaklarda çınlama


 

Fibromiyalji Tedavisi Nasıldır ?

Tedavide her hastalıkta olduğu gibi hastanın hastalığı ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Tedavide en önemli yeri kaplayan Fizik tedavi seansları ve egzersiz programları uygulanmaktadır. Egzersiz yapanlarda ağrı ve yorgunlukta hafifleme ,uyku problemlerinde düzelme olduğu görülür. Fakat yoğun egzersizler fibromiyalji belirtilerini daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle fibromiyalji hastaları dikkatli olmalı, egzersiz yapmaya kendini çok zorlamadan hafif hareketlerle başlamalıdır. Öncelikle yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi hafif aktiviteler yapılabilir. Zaman içinde kaslar geliştikçe daha uzun sürelerle aktiviteler planlanabilir ve daha farklı egzersizlere geçilebilir. 


 

Sağlıklı günler dileriz…

Felç Rehabilitasyonu

Beynin bir bölgesine giden dolaşım birkaç dakikadan daha fazla kesilirse o bölgedeki beyin hücrelerinin tahrip olmasıyla hastada görme, konuşma, vücudun belli bölgelerinde hareket ya da his kaybı gelişir. Altta yatan hastalık hali geçiciyse, yarattığı belirtiler de geçici olur ve bu duruma “Geçici İskemik Atak” denir. Ama geçici değilse kişi felç geçirmiş olur.
 

 

Felç Sebepleri Nelerdir ?

Birinin geçici veya kalıcı felç geçirmesinin olası birkaç nedeni vardır. Genellikle omurilik ya da sinir sisteminin diğer kısımlarında oluşan hasarların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu hasarlar:

  • İnme

  • Poliomyelit

  • Travma

  • Parkinson

  • Serebral Felç

  • Periferik nöropati

  • Spina bifida

  • Çoklu skleroz vb.

Ek olarak, bazı ilaçlar sinirlerin işlevini etkiler ve nadir durumlarda felce neden olabilir.


 

Felç Tedavisi Neleri İçerir ?

Felçli hastaların tedavisinde amaç, genel olarak, en yüksek yaşam kalitesi ile mümkün olduğunca bağımsız yaşamaktır. Hastanın inme geçirdiği ilk günlerden itibaren fizik tedavi programına alınması önerilir. Felçli kol veya bacakta durumuna göre pasif ve aktif fizik hareketler uygulanır, aksi halde bu uzuvlarda, hareketsizliğe bağlı olarak eklem yerlerinde şiddetli ağrılar olur. Ayrıca kullanmamaya bağlı olarak kaslarda incelmeler görülür. Bu nedenle hastanede yatarken başlayan fizik tedavi programı hasta eve çıktıktan sonra da düzenli olarak sürdürülmelidir. Her şeyden önce hastanın iyileşeceğine inanması ve bu tedaviye aktif katılımı, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyecektir. Bu fizik tedavi programıyla ;

  • Hasta yatağa bağımlı ise pasif egzersizlerle eklemlerde kısıtlılık oluşması, bası yaraları ve kas kayıpları engellenir.

  • Çeşitli egzersiz teknikleri ve elektriksel uyarıların yardımıyla felçli uzuvlarda hareket başlatılır.

  • Gergin kas ve eklemlere sıcak ve masaj uygulaması yapılır.

  • Hastaya ilk önce yatak içinde oturma, dengede durma daha sonra ayakta durma ve bir sonraki aşamada adım atma ve yürüme öğretilir.

  • Kol ve ellerdeki felçler için iş uğraşı terapi ile becerileri geliştirilir.


Sağlıklı günler dileriz…

Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleme gösteren bir hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan sinirin bası altında kalması sonucu oluşur. Ağrı ve uyuşuklukla kendini gösterir. Genellikle 40-50 yaş arası kadınlarda gözlenir.


 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

  • Elin ilk üç parmağında karıncalanma ve ağrı

  • Koldan omuza kadar uzanabilen ağrı ve karıncalanma ( Genellikle ileri evrelerde )

  • Başparmakta uyuşukluk hissi

  • Kol hareket ettirildiğinde artan ağrı ve yanma

  • El kaslarında zayıflık

  • Başparmaktan orta parmağa ve yüzük parmağına yayılan şok benzeri duyumlar

  • Parmaklarda elektrik çarpması hissi

Temizlik, çamaşır yıkama gibi ev işleri sonrası şikayetler artar.


 

Karpal Tünel Sendromu Tedavileri Nelerdir ?

Tedavi planı ağrı, karıncalanma gibi belirtilerin şiddetine göre oluşturulur. Erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolaydır ve hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür. Tedavide ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar reçete edilir.Karpal Tünel Sendromunda nedenin genellikle el ve parmakların sürekli kullanıldığı bir işle uğraşmak olduğu görülmektedir.Fizyoterapist rehberliğinde hazırlanan egzersiz programı ile hastanın elini ve parmaklarını daha rahat kullanması sağlanabilir. Fizik tedavi ile sinire yapılan baskı giderilir ve sendrom tedavi edilir.Bu tedavi yetersiz kalırsa cerrahi tedavi gerekebilir.


 

Sağlıklı günler dileriz…

Multiple Skleroz (MS)

Halk arasında MS hastalığı olarak bilinir. Hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Ataklar halinde görülen MS, kadınlarda 2 kat daha fazla görülür.


Multiple Skleroz Belirtileri Nelerdir ?

  • Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme
     

  • Kuvvetsizlik, kas sertliği, kramp, ağrı
      

  • Görme kaybı, bulanık görme, çift görme
     

  • İdrar kaçırma veya yetişememe
     

  • Baş dönmesi, dengesizlik
     

  • Konuşma bozukluğu
     

  • Yutma güçlüğü, kabızlık, bulantı
     

  •  Halsizlik, yorgunluk
      

  • Depresif belirtiler
      

  • Bellek sorunları gibi belirtiler görülmektedir.


Multiple Skleroz Tedavileri Nelerdir ?

Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yaşamın tüm safhalarında hastalıkları önleme, kendini iyi hissetme ve kişinin yaşam kalitesini desteklemede önemlidir.Hastanın yaşam kalitesini artırmak, işini veya mesleğini rahat yapabilmesini sağlamak bir başkasından bağımsız olmadan yaşamını sürdürebilmesi için her MS‘li hastaya özel farklı fizik tedavi programları uygulanmalıdır.Hastaya el,ayak becerilerini artırmak için hazırlanan rehabilitasyon programlarının yanı sıra Nörolojik Rehabilitasyon programları fizyoterapistler tarafından kişiye özel planlanıp uygulanmalıdır. 


 

 Sağlıklı günler dileriz…

Romatoloji Tedavisi

  Romatizma çocuklar dahil olmak üzere her yaş grubundan kişide görülebilen, kas, iskelet ve bağlardan oluşan hareket sisteminde oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığı ile birlikte seyreden kronik bir hastalıktır. Romatizma hemen hemen her yaşta görüldüğü için savunma mekanizmasında çeşitli bozukluklara yol açabilen bir hastalıktır. Toplumda çoğunlukla romatizmaya sıcak ya da soğuk havanın neden olduğu düşünülse de bu yanlış bir kanıdır. Romatizma eklemlerde şişlik, sıcaklık ve ağrı ile kendisini gösterir, tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara neden olur. Buda insanların günlük yaşantılarında onları kısıtlayıcı hale getirir.

  Romatizmal hastalıklar temel olarak kas iskelet sistemini etkileyen, ağrı, fonksiyon kaybı ve özürlülük nedeni olan çok geniş bir hastalık grubunu oluştururlar. Genellikle romatizmal hastalıklarda kas, sırt ve bel ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi şikayetleri, kalp ve damar sisteminde oluşan olumsuzluklar görülür. Romatizmal hastalıklar içinde geniş çerçeveli bir tedavi planı gerekir. Bunun için Romatizmal hastalıkların tedavisinde başta romatoloji olmak üzere, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, ortopedi uzmanı ve gerektiğinde diğer uzmanlık dallarının ekip olarak çalışması gerekmektedir.

  Romatizmaya neden olan şey ise, vücuttaki hareket sisteminin bir parçası olan eklem, kas, kemik ve bağları etkileyen hasarlanmalardır. Bu hasarlar eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlamasına ve hatta şekil bozukluklarına yol açabilen rahatsızlıklara neden olur. Bazı romatizmalar sadece eklemleri değil, bağışıklık sistemini ve iç organları da etkiler. Romatizmal hastalıkların çoğunun kesin nedeni bilinmese de genetik faktörler, cinsiyet, çevresel faktörler ve yaş faktörleri önemlidir.

  Romatizma tedavisinde romatizmanın temel etkili ilaçları ve yardımcı ilaçlar kullanılır. Romatizma ilaçları bağışıklık sistemi üzerine etkilidir. Düzenli hekim takibi, kan testleri takibi gerektirir. Romatizma tedavisinde kortizon çok sık kullanılan, kimi zaman hayat kurtarıcı bir ilaçtır. Romatizma ilaçlarının mutlaka doktor kontrolünde kullanılıp, doktor kontrolünde bırakılması gerekir. Romatizma ilaçları hem hap şeklinde hem de iğne şeklinde kullanılabilir. Son yıllarda geliştirilen romatizma ilaçlarıyla romatizma tedavisinde çığır açılmıştır denebilir. Ayrıca egzersiz romatizma hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. Hareketleri sınırlanmış eklem ve omurganın esnekliğine kavuşması için, kas ağrılarında spazmın çözülmesi için çok önemlidir.

Serebral Palsi (CP) Tedavisi

Bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.


 

Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir ?

İlk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. En yaygın olanları :

  • Aşırı katı ya da aşırı gevşek kas tonusu

  • İstemli hareketler sırasında kas koordinasyonu eksikliği (ataksi)

  • Kaslarda katılık ya da sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite)

  • Tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme

  • Ayak uçlarında yürüme 

  • Eğilerek yürüme ya da makaslayarak yürümedir.


 

Çocukların küçük bir bölümünde serebral palsi , yaşamın ilk birkaç ayında ya da yılında meydana gelen beyin hasarı, bakteriyel menenjit veya viral ensefalit gibi beyin enfeksiyonları ya da trafik kazası, düşme gibi sebeplere bağlı kafa yaralanmaları sonucu ortaya çıkar. 


 

Serebral Palsi Nasıl Tedavi Edilir ?

Serebral Palsi ömür boyu süren bir hastalıktır. Rehabilitasyon süreci de sistemli ve sabırlı bir çalışma gerektirir. Rehabilitasyonda hedef çocuğun gelişim aşamalarının desteklenmesi, en iyi gelişimi göstermesi ve mevcut potansiyelini maksimum şekilde kullanması sağlanarak günlük yaşamında bağımsız olmasıdır. Her hastaya tutulum derecesine ve tipine göre ayrı program çizilir. Ancak genel olarak bakıldığında sıcak-soğuk, manyetik alan, elektrik stimulasyon gibi uygun fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra, postür-germe egzersizleri, güçlendirme, eklem hareket açıklığı ve yürüme egzersizler, solunum egzersizleri, denge koordinasyon egzersizleri, özel nörofizyolojik egzersiz teknikleri uygulanır.Hasta belirli aralıklarla değerlendirilir ve rehabilitasyon programı gözden geçirilir.